Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irriterande broljus

För en tid sedan blossade en livlig debatt upp om de nya ljusanordningarna på den nu till hälften reparerade Frösöbron. Hur bra är nu de nya ljusen? Enligt utsago är de, genom den låga höjden, irriterande och lyser ej heller upp vägbanan.

Östersunds kommun har tidigare släckt ned det mesta i kommunen men efterhand fått släppa på ljuset efter flera insändarstormar. Nu säger företrädare för kommunen att syftet med de nya ljusen på Frösöbron är att dra ned på elförbrukningen. Alternativet är, enligt kommunen, att släcka ned helt. Vad har man för säkerhetstänkande egentligen när man uttalar sig så urbota dumt. Kommunens företrädare tycks inte vara upplyst i säkerhetsfrågor, detta som en slutsats efter allt som varit när det gäller dess agerande i ljusfrågan under senaste året.

Utifrån denna friska debatt kan man dock undra varför ingen ännu påpekat att samma förhållande gäller Vallsundsbron, som i övrigt är i toppskick. Här finns ljusen på ena sidan av bron och är, enligt undertecknad, minst lika irriterande för ögonen eftersom ljusen även här sitter lågt eller i höjd med den som kör en personbil.

Därför är mitt förslag att man återgår till de traditionella höga lampstolparna och gärna med gul belysning som är mer behagligt för ögonen. Detta innebär självklart högre kostnader men säkerhet måste få kosta. Alternativet med nedsläckta ljuspunkter eller felaktigt ljus förskräcker med ökat antal olyckor och lidande för de drabbade.

Rolf G Swedbergh, upplyst Frösöbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel