Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investeringsplanerna fast trots parasiten

Östersunds kommun bör avvakta med stora investeringar tills dess parasitspridningen är utredd. Det anser flera kommunpolitiker.

Östersunds kommun planerar att göra rekordstora investeringar de kommande åren. Bara under nästa år handlar det om cirka 455 miljoner kronor och totalt om 1,2 miljarder kronor på tre år. Det handlar till exempel om bygget av en ny multiarena och en gymnasieby i centrala Östersund. Men under gårdagens kommunfullmäktige fanns flera politiker som uttryckte en viss oro och manade till försiktighet.

Flera politiker inom alliansen menade att spridningen av parasitsmitta via det kommunala dricksvattnet måste utredas ordentligt och att det i dag är osäkert exakt vilka investeringar som behöver göras för att säkerställa en hög vattenkvalitet i framtiden. Tills det är utrett bör kommunen vara försiktig med övriga investeringar.

– I avvaktan på en sådan här utredning vill vi vänta med att sätta igång större investeringar, ansåg Nisse Svensson (C).

Lennart Ledin (FP) konstaterar att vattenolyckan redan har kostat kommunen flera miljoner kronor och att den förmodligen kan komma att kosta mer pengar för skattebetalarna.

– Investeringen för arenan kanske borde skjutas på framtiden tills dess vi vet vilka ekonomiska konsekvenser det blir av den här olyckan.

Han efterfrågade även en opartisk utredning från exempelvis Statens haverikommission.

Men de styrande partierna i fullmäktige ansåg inte att det var nödvändigt med en speciell hantering av de planerade investeringarna utan att konsekvenserna för vattenolyckan kommer att kunna hanteras inom ramen för kommunens ekonomi ändå.