Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investeringar med fel motiv

Ledare från 45, nästan alla, afrikanska länder har besökt Washington. USA:s president Barack Obama lovar att USA ska investera 227 miljarder kronor i olika afrikanska länder. 96 av miljarderna är löften från privata investerare.

Det måste rimligen beskrivas som positivt. Afrika behöver investeringar för att komma ikapp världen, och man är uppenbarligen på god väg i de länder som inte härjas av krig. Tillväxten tillhör på många håll i Afrika den högsta i världen.

Men när USA:s erbjudande beskrivs som ett sätt för USA att ”ta tillbaka förlorad mark från Kina”, så ringer varningsklockorna ända från 1914.

Vi har ingen anledning att bistå Kina i den mån de vill skaffa sig inflytande i Afrika. Men handlar det om att sörja för den framtida försörjningen av råvaror för den väldiga kinesiska befolkningen, om de investerar och betalar för sig, så finns väl inget att invända.

Att utgå från geopolitik och intressesfärer i sin politik kan bara skärpa motsättningarna mellan stormakterna. Tänk så mycket klokare president Obama agerar på hemmaplan.

SvD:s Daniel Kederstedt beskriver i går hur en intervju med Obama i tidningen The Economist, tänkt att handla om investeringsmöjligheter i Afrika, snabbt gick över till att handla om det amerikanska näringslivets klagomål på regeringens politik.

– De klagar alltid. Det är deras jobb, säger Obama. I ett USA där finansmarknaden ledde landet in i den djupa krisen var det ändå finanseliten som kom bäst ur den.

Obama bekymrar sig mer om alla de amerikaner som jobbar hårt och ta ansvar utan att se de förbättringar som näringslivet och inte minst dess toppar, kunnat uppnå de senaste åren.

– De rikaste har ingen rätt att klaga, säger Obama. Sverige skulle också behöva en ledare som sa så.