Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investeringar för minst 650 miljoner i Härjedalens fjällvärld

Vartannat år ordnar Härjedalens kommun en informationsresa för att visa på den tillväxt som sker inom Härjedalens turismnäring. De första resorna anordnades 2006 och 2008 och nu i onsdags och torsdags var det dags igen.

Denna säsong investeras minst 650 miljoner kronor inom turismen. Totalt under 2009–2011 kommer cirka två miljarder kronor att investeras i Härjedalens fjällvärld.

– Av det företagsstöd på 87 miljoner som går till länet, går hela 40 procent till Härjedalens kommun, säger Örjan Berglund i från Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Lofsdalen har den bästa ökningen följt av Vemdalen och Funäsdalen. En ökning av liftomsättningen med 13 procent borde innebära att den totala omsättningen ökade med minst 10 procent enligt kommunens rapport, men det kan också vara betydligt mer

Lofsdalen ökar sina skiddagar med 18 procent och liftomsättningen med 21 procent från 2008 till 2009. Vemdalen ökar sina skidagar med 9 procent och liftomsättningen med 15 procent och Funäsdalsberget ökar sina skiddagar med 32 procent från 2008 till 2009. Där har också ökat liftomsättningen med 18 procent. 

Under onsdagen på Vemdalsskalet presenterade bland annat Gunnar Forss och Petter Holmberg kommande investeringar i Vemdalen och Björnrike.

Här kommer man bygga lägenheter och en restaurang, sammanlagt investeringar på 90 miljoner kronor.

– Från kommunen investerar vi minst 110 miljoner i vatten och avlopp i Härjedalens kommun som behövs i och med turismutvecklingen, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson. 

Bengt-Eric Lundborg, näringslivschef vid Härjedalens kommun, var nöjd med informationsdagarna och fick mycket beröm över hans engagemang.

Kommunalrådet Gottfrid Jonsson var stolt över Härjedalen och landshövdingen för Jämtlands län, Britt Bohlin, såg fram emot en ljus framtid med Orsa Grönklitts senaste köp av Tänndalen.