Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investera i äldres hälsa

Var tredje svensk kommer att vara över 60 år 2025. Även medellivslängden ökar och beräknas vara över 83 år 2050. I dag har varannan svensk över 75 år nedsatt funktion inom ett eller flera områden.

Det är aldrig för sent att satsa på god hälsa eftersom hälsofrämjande insatser både förlänger livet och ökar livskvaliteten.

Den svenska folkhälsopolitikens övergripande mål är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Alla äldre har dock inte lika goda möjligheter till god hälsa. För att skapa förutsättningar för jämlik hälsa bör de med störst ohälsa prioriteras.

Många äldre lever ett mycket meningsfullt liv och är en resurs för samhället. De bidrar till samhällets utveckling. Äldre arbetar mot betalning, som volontärer eller ideellt i organisationer och föreningar. De tar hand om familjemedlemmar och vänner. Åldersdiskriminering är förbjuden i viss EU-lagstiftning, men tillämpning och utbildning inom området behövs.

Hälsofrämjande insatser förlänger människors liv och förbättrar deras livskvalitet och kan genomföras även bland mycket gamla människor. Trots detta utesluts äldre människor från att delta i många hälsofrämjande och förebyggande insatser.

Hälsofrämjande strategier och aktiviteter bör sträva efter att bekämpa ojämlikhet i hälsa. Jämlikhet i hälsa innebär att äldre inte får diskrimineras på grund av ålder.

Rätten att bestämma över sig själv är avgörande för mänsklig värdighet och integritet genom hela livet. Alla individer måste ha möjlighet till utveckling och rätt att delta i beslut som rör dem själva.

Äldre personer har olika intressen och behov. Hänsyn måste tas till skillnader när det gäller kön, ålder, kultur, etnicitet, sexuell läggning, hälsostatus, funktionshinder och socioekonomisk status. Man får heller inte glömma bort generationsklyftorna bland äldre personer. Det är flera generationer mellan personer som är 50 år och dem som är över 100 år gamla.

Kostnaderna för äldreomsorgen kommer att öka. Det finns därför mycket att vinna på sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande insatser.

Därför vill SPF Jämtland att LPR och KPR skall bli verkliga instrument för äldres hälsa. Majoriteten i Landstinget i Jämtland vill inte det. Majoriteten i Jämtlands läns landsting vill inte heller att vi skall kunna välja privata hälsocentraler som är nära människorna. Det är dags att vi kastar av oss vänsterstyret i länet och öppnar för medmänsklighet. Snart är det val!!

Gusten Rolandsson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel