Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investera fossilfritt

Det är dags att vi börjar kämpa mot klimatförändringen samtidigt när vi skapar jobb och välfärd. Det är dags att vi slutar skicka miljarder till oljeproducerande länder som Ryssland och istället investerar i en fossilfri grön ekonomi. EU importerar varje år fossil energi från Ryssland till ett värde av 200 miljarder euro. Det gör vi från ett land som systematiskt kränker mänskliga rättigheter och internationell folkrätt. Importen av rysk olja förväntas, trots situationen i Ukraina, dessutom öka de närmaste åren i takt med att utbudet av nordsjöolja minskar.

Finland och Sverige borde istället prioritera de nödvändiga investeringar som behövs för att klara jobb för unga och framtidens mat- och energibehov och stoppa klimatförändringarna - idag. Redan 2030 kommer stora delar av världen att ha problem med energi- och livsmedelsförsörjning på grund av en växande global befolkning och torka som orsakas av klimatförändringarna. För att möta dessa utmaningar har EU beslutat att vi måste fasa ut fossil energi och byta till grön förnybar energi, och investera i en grön ekonomi. Genom att investera i livsmedels- och energitrygghet och fasa ut fossilenergi skapar vi ett hållbart samhälle. Resurseffektivitet minskar vår sårbarhet och stärker vår konkurrenskraft. Det är en ekonomi som är bättre för människor, bättre för miljön och bättre för klimatet.

För att utveckla den stora potential vi har borde vi göra som EU beslutat; ta fram en strategi för en grön ekonomi. Flera länder investerar idag enligt FN:s rekommendation två procent av BNP i grön omställning, dvs i de gröna näringarna och i grön smart teknik. Förnybar energi utgör en bas för det hållbara samhället. En Green New Deal för jobb, energioberoende och hållbarhet. Framtidens ekonomi kommer att ha sin bas i sol, vind, vatten och biomassa vilket är en förutsättning för att bygga ett hållbart och klimatneutralt samhälle.

För att säkerställa en hållbar utveckling och främja en grön ekonomi bör Sverige och Finland kroka arm och visa vägen för hela EU och anta och implementera strategi för en grön ekonomi med effektiva styrmedel och andra stödjande strukturer. I ett EU-perspektiv är det därför viktigt att EU antar tre bindande mål om klimat, förnybar energi och energieffektivisering.

Klimatförändringen måste motverkas nu genom att bygga om de europeiska samhällena – boende, industri och trafik bör bli energieffektiva och utsläppslösa. Istället för välfärdssänkningar bör ekonomin återupplivas genom att skapa nya gröna jobb inom hållbara sektorer – servicelösningar för smart resursanvändning och förnyelsebar energi är framtiden. Det här kallar vi Green New Deal.

 

Linus Pettersson (MP)

Europaparlamentskandidat, Sverige

Maria Ohisalo

Europaparlamentskandidat, Vihreät - De Gröna, språkrör för De gröna unga och studerandenas förbund ViNO, Finland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel