Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invänta sotdöden inget alternativ för Milko

Förra året upphörde Milko med sin ostproduktion i Bollnäs och på onsdagen meddelades att mejerierna i Karlstad och Sundsvall avvecklas.

Omkring 170 anställda drabbas. Det är alltid sorgligt när folk som vill och kan arbeta måste sluta, allra helst i dessa tider av hög arbetslöshet och svagt omställningsskydd.

Förutom nedläggningarna i Sundsvall och Karlstad aviserar Milko ett nytt samarbete med Falköpings mejeri. Det senare beskedet är en viktig kontrast till det förra; sparpaketet rymmer inte bara nedskärningar, här finns en insikt om nödvändigheten av att hitta partners för att möta den stenhårda konkurrensen. Det handlar inte bara om att kunna erbjuda mjölkbönderna ett konkurrensmässigt pris utan om att möta trycket från kontinenten.

Förhoppningen är att kombinationen besparingar–samarbete kan vända den negativa trenden och ingjuta nytt förtroende i leverantörsledet. Bland Milkos mjölkbönder har det talats det om möjligheten att gå över till andra mejerier och få ett högre avräkningspris.

Frågan är därför hur gårdagens besked blir mottaget; kommer det att tolkas som ett handlingskraftigt agerande av ledningen eller som en otillräcklig och desperat åtgärd? Klart är att något var tvunget att hända, att stilla invänta sotdöden är inget alternativ. Samtidigt undrar man hur mycket företaget kan krympa sin kostym? Svaren ligger i framtiden – i den nära framtiden kan man tro.

För alla som tycker om att blicka ut över öppna landskap med ett glas (relativt) närproducerat i handen är Milkos framtid viktig.