Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset ökar för urbefolkningar

Nu blåser förändringens vindar över hela världen.
– Intresset för ursprungsbefolkningar är en global trend, säger David Lerdell omvärldsanalytiker.

Annons

I spåren av en försvagad nationalstat och ett samhälle uppbyggt på en överdriven konsumtion har människan börjat söka sig tillbaka till det äkta, ursprungliga. Det menar David Lerdell från företaget Lerdell Investigations.

Lerdell tar upp några exempel som tyder på ett nationellt och internationellt uppvaknande. Hit hör till exempel Nobelpristagaren i litteratur Jean Marie Gustave Le Clézio som satt fokus på urfolkens och urfolksförfattarnas situation genom sitt uttalande ”Det är orättvist att de måste skriva på erövrarnas språk för att bli publicerade”.

Det är också värt att notera att djurvänner i Storbritannien börjar bry sig om renhanteringen längst upp i nordligaste norr. Nyligen kritiserade de IKEA för att sälja renkött.

– Och för första gången i en amerikansk presidentvalkampanj uppmärksammades indianerna, säger David Lerdell.

Här hemma i Sverige har Umeå i sin ambition att bli kulturstad 2014 använt sig av det samiska för att profilera sig.

– Umeå är knappast den stad man tänker på först när man hör ordet samer. Så det finns helt klart ett marknadsvärde i att bli förknippad med den kulturen, säger David Lerdell.

Sameintresset hör också samman med det nya multikulturella Sverige, säger David Lerdell.

– I dag kan man knappast skylla på okunskap vad gäller samerna. Vi vet för mycket och bryr oss för mycket om andra länder för att kunna göra det.

Annons