Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresset för att bränna cd och dvd-skivor minskar

Intresset för att bränna skivor - dvd och cd- har sjunkit och ersättningen som musiker och andra artister får för privatkopiering har minskat drastiskt.

Annons

Det finns en lagstadgad avgift på bland annat obrända cd- och dvd-skivor och inspelningsbara hårddiskar. Rättighetsorganisationen Copyswede fördelar pengarna till upphovsmännen.

Förra året rasade betalningarna till artisterna från ersättning för privatkopiering. Inkasseringen för inspelningsbara cd-skivor och dvd-skivor föll med omkring 30 procent. På två år har ersättningen halverats och artisterna och upphovsmännen har förlorat omkring 100 miljoner kronor i årliga intäkter (TT).

Ett av skälen är med stor sannolikhet att musik och film som laddas ner till datorer inte längre bränns på skivor. Filerna används istället direkt från datorn eller flyttas till olika typer av bärbara spelare.

– Vi har ett teknikskifte där skivorna inte är lika intressanta längre. Både fildelare och andra har börjat använda andra tekniker. Man kan lagra på datorns hårddiskar eller på sina telefoner istället, säger Mattias Åkerlind, vd för Copyswede, till TT.

Alina systems säljer datorer och datortillbehör. Butiken i Östersund har också märkt av att intresset för brännbara cd- och dvd-skivor minskat.

– Det var flera år sedan det började förändras, säger Thomas Ottosson, som arbetar i butiken.

– Det köps mer digitalt nu och människor behöver helt enkelt inte använda skivor, säger han.

Ett exempel är att musik köps och läggs in direkt i bärbara mediaspelare eller mobiltelefoner.

– Och det blir fler som kopplar sin dator till tv:n och tittar på film på det sättet, säger Thomas Ottosson.

Rättighetsorganisationen Copyswede vill lägga avgifter även på hårddiskar för persondatorer och minneskort för mobiler.

– Vi får inte ersättning för hårddiskar eller telefoner i dagsläget. Men lagstiftningen säger att produkter som är särskilt ägnade för privatkopiering ska man ta ut avgift på. Vi ser ett mönster där vi tycker att privatkopieringen flyttar till externa hårddiskar, usb-minnen och att man använder sina telefoner för att lagra, säger Mattias Åkerlind, till TT.

Copyswde har stött på justitiedepartementet i frågan.