Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intressant temadag väckte många frågor

Hur kan skönlitteratur förebygga diskriminering? Det var en av frågorna under onsdagens temadag för bibliotekspersonal, pedagoger och folkbildare på Storsjöteatern och Jamtli.

Regionalt kulturforum stod för arrangemanget som var kopplat till de romska kulturveckorna som pågår veckan ut. Rubriken på temadagen var "Katitzi – böcker och människor som bryter med normen". Lawen Mohtadi, journalist och författare, började med att berätta om Katarina Taikon, Katitziböckerna och romernas kamp för mänskliga rättigheter i Sverige. Det var spännande att höra om Katarina Taikons liv. Hon spelade en viktig roll för romerna då hon på 1960-talet kämpade och fick igenom olika förbättringar för romer i Sverige. Lawen Mohtadi har även redigerat nyutgåvan av "Katitzi & Katitzi och Swing". Hon arbetar också med en dokumentärfilm om Katarina Taikons liv som har premiär i oktober i år.

I gamla rökrummet på Storsjöteatern visas en utställning om Katizi. Seriealbum, filmer och böcker finns utställda men också handskrivna brev till Katizi. Många barn har skrivit och anförtrott hemligheter till Katarina Taikon. Vi får inte se och läsa breven men de visar hur viktig författaren varit för många barn. Katitziböckerna, som också beskriver Katartina Taikons uppväxt, är i grunden illustrerade av Björn Hedlund. De nya böckerna illustreras av Joanna Hellgren.

På eftermiddagen fortsatte föreläsningarna på Jamtli. Josefina Hilding arbetar sedan januari som samordnare för EU-migranter i regi av Svenska kyrkan. Hon fortsatte föreläsningen med att berätta om romernas situation och utsatthet i Jämtland, vilket följdes av många frågor och samtal kring ämnet.