Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intressant ny jazzprofil aktuell på skiva och turné

En relativt ny och mycket intressant jazzprofil gästar för närvarande länet på turné med det s.k. Djangoprojektet och på fredag framträder han för Östersundspubliken vid Jazz Rhythm Fest.

Annons

Det är saxofonisten och kompositören Fredrik Lindborg, som just nu figurerar i många jazzmusikaliska sammanhang. Och lagom till Jämtlandsturnén släpps två förnämliga skivor med Fredrik Lindborg, nämligen en med hans egen bebopinfluerade kvartett och en med Stockholm Swing All Stars, där multiinstrumentalisten Fredrik Lindborg är ett tungt ankare.

Fredrik Lindborg har gått från klarhet till klarhet både som kompositör och solist. Ifjol tilldelades han välförtjänt Sveriges Radios pris Jazzkatten och den nu aktuella ”The One” borde ligga bra till för utmärkelsen årets svenska jazzplatta.

Här framträder Fredrik Lindborg med huvudsakligen egna, genuint bebopinfluerade kompositioner, på pianolös kvartett tillsammans med mångårige musikaliske kompanjonen Gustav Lundgren på gitarr (det är Gustav som ersätter pianot), tidigare New York-baserade basisten Kenji Robson och trummisen Moussa Fadera.

Och det ska genast sägas, att detta är en fullödig jazzskiva med ett helt fenomenalt groove.

Fredrik Lindborgs egna kompositioner ligger här väl i linje med inlånade jazzklassiker av Thelonius Monk, Jerome Kern och Cole Porter, men jag är lika imponerad av Lindborgs egna inspirerade och distinkta melodier i hans mycket personliga tonspråk.

I en låt som ”Rush Hour” anar man något av Charlie Parkers ande och det är ett härligt driv i låtar som ”Hot Foot” och ”Satisfied”. Titellåten ”The One” låter redan som en jazzklassiker, full av inspirerad musikalitet som den är.

I Stockholm Swing All Stars, ett litet storband, som spelar Ellington-musik, är Fredrik Lindborg en stor tillgång så multiinstrumentalist han är. Här växlar han mellan tenor- och barytonsax samt klarinett för att fylla ut nödvändiga stämmor.

Och det här är ett fint band, som gör Duke Ellingtons gamla slagnummer full rättvisa, även om man gör dem på sitt eget mycket personliga sätt.

I Ellingtons skepnad vid pianot sitter Daniel Tilling och i ett par vokalnummer låter trumpetaren Karl Olandersson höra sig. Men även här medverkar Fredrik Lindborgs gamla parhäst på jazzestraden; Gustav Lundgren på gitarr.

På Jazz Rhythm Fest i morgon kommer vi att få höra Fredrik Lindborg och Gustav Lundgren i Djangoprojektets program och det ser vi fram emot. Men kanske hade jag hellre valt att få höra Fredrik Lindborg Quartet, för den är verkligen något alldeles extra.

Lyssna själva på ”The One”!

Mer läsning

Annons