Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationellt dragplåster på Harry Potter-festival

/
  • Amerikanska wrockbandet Harry and the Potters gästade Östersund i augusti förra året.
  • Emma Jonsson och Elin Andersson har bokat fyra wrockband till lördagens minifestival.

Berättelserna om en föräldralös trollkarl fortsätter i musikform. På lördag arrangerar Emma Jonsson och Elin Andersson, från Duved, sin tredje spelning i Harry Potters anda.

Annons

Förra året fick Åre länets första wizard rock-spelning Lumos 2010. Lite senare såg tjejerna till att det amerikanska wrockbandet Harry and the Potters startade sin Skandinavienturné på Gamla tingshuset i Östersund. Emma tror att undergroundkulturen är större i länet än man kanske tror.

– De flesta av mina vänner är intresserade av Harry Potter, men sist kom det många som vi aldrig hade träffat tidigare, säger Emma.

Nu är det alltså dags igen. Hittills har ett trettiotal anmält sig till den drogfria minifestivalen på Gamla tingshuset där det också finns möjlighet att övernatta på lördag. Startfältet för Lumos 2011 består av Waddiwazi och Are You Sirius? båda från Östersund, och en grupp fån Stockholm med namnet Solitary Snape. Dragplåstret har rest ända från Wales i Storbritannien. Jack Westmore alias Peeved gör sitt första Sverigeframträdande.

– Vi mejlade och frågade om han ville spela i Östersund och det ville han! Han är en av de största artisterna i sin genre i Storbritannien och är också populär i andra länder. Till vardags jobbar han med att göra filmmusik, berättar Emma.

Musikstilen i wrockgenren kan vara vad som helst, det är texterna som är viktiga. De tar upp händelser ur böckerna och berättar om olika karaktärer. Tanken är att de ska ge en extra dimension åt böckerna. I dag finns det ungefär 600 aktiva band världen över.

• Böckerna i Harry Potter-serien är slut och snart närmar sig även filmerna sitt slut. Vad ska ni göra då?

– Jag vet inte, då får man försöka göra ännu fler saker själv. När böckerna tog slut märkte jag att musiken och allt annat omkring Harry Potter blev ännu viktigare. Sista filmen kommer i juli, sedan har man ingenting att vänta på längre. Det känns lite sorgligt.

Mer läsning

Annons