Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationell fest till stöd för "Hej Främling" har väckt stort intresse

"Hej Främling", OSD och Mittmedia bjuder in till internationell fest på fredagskvällen. Intresset är skyhögt – festen är slutsåld.
– Det är fantastiskt att se att det finns ett engagemang och ett intresse av att mötas, säger Emma Arnesson från "Hej Främling".

På fredagskvällen blir det ett lite annorlunda julbord på OSD. Festen har ett internationellt tema och är ett samarrangemang mellan "Hej Främling", OSD och Mittmedia – där alla pengar från kvällen går till "Hej Främling".

– Vi träffades i höstas. Då hade jag hört att Martin (Sahlberg, vd på OSD), ville göra en välgörenhetsgala för "Hej Främling". Vi ville inte att det skulle vara en traditionell julfest utan ville hitta en internationell prägel på det. Inte bara för att skänka pengar utan för att fler skulle lockas att gå på festen, säger Kristina Magnusson, marknadskoordinator på Mittmedia i Östersund.

Den internationella prägeln kommer märkas på flera sätt. Asylsökande som deltar i projektet "Utländska grytans mat" har komponerat menyn tillsammans med kockarna på OSD och det bjuds på mat från länder som Nigeria, Pakistan, Somalia, Afghanistan och Syrien. Dessutom kommer "Hej Främlings" egen kör "The Rocking Pots" att uppträda. Det blir också vernissage på ett konstprojekt som har pågått hela hösten.

– Det är en fantastisk möjlighet för "Hej Främling" att visa sina ansikten ute bland etablerade svenskar. Det känns som ett fantastiskt kul sätt att fira tillsammans. Vi bygger på att vi måste skapa möten mellan nyanlända och etablerade svenskar och det här är ett klockrent tillfälle att under odramatiska former mötas för att dansa, sjunga, äta god mat och ha det bra, säger Emma Arnesson, ansvarig för "Hej Främling".

Hon gläds enormt åt det stora intresset för festen.

– Det finns ju massor av andra julbord man kan välja att gå på. Jag tycker att det är skithäftigt att man väljer just det här, som kommer handla om mångkultur, mångfald och medmänsklighet.

Kristina Magnusson berättar att Mittmedia sedan i våras, när flyktingkrisen blev mer påtaglig för svenska folket, har velat stödja något som är lokalt förankrat och kan göra skillnad hör – då föll valet på "Hej Främling".

– Det lokala samhällsengagemanget är viktigt. Vi kan inte bara bevaka, vi måste vara en del av andra bitar också. Är vi inte en hjälpande hand tycker jag inte att vi är det fullt ut.

Läs mer: #jämtlandhjälper – Min kompis hjälper, jag ska hjälpa, hjälp du med

ÖP, LT och ÖFK gör gemensam sak för solidaritet

"Hej Främling"-Emma blir tv-kändis: "Inte van att ha kameran i ansiktet"

Många ville se kungen besöka Grytan