Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensivt och uttrycksfullt med Elisabeth Kontomanou

/

I dag presenterar sig ännu en ny jazzsångerska på den svenska jazzscenen. Fast internationellt är Elisabeth Kontomanou redan en etablerad sångerska och låtskrivare.

Annons

Med rötter i Grekland och Afrika, uppväxt i Frankrike och under tio år bosatt i New York har Elisabeth Kontomanou en gedigen internationell grund för sitt musikaliska skapande, men tycks ändå stå mest förankrad i den amerikanska jazztraditionen.

I Frankrike har hon redan prisbelönats som Best Vocalist och fått en Grammy. Och nu stiger hon alltså in i den svenska jazzscenens rampljus. Det gör hon tillsammans med sonen Gustav Karlström, som själv uppmärksammats som Monika Zatterlund-stipendiat.

På den CD med egna låtar som Elisabeth Kontomanou ger ut idag har sonen Gustav Karlström arrangerat rubbet och ytterligare en son, Donald Kontomanou, medverkar som trummis bland en internationell skara studiomusiker.

Elisabeth Kontomanous texter är självupplevda historier, smärtsamma minnen av händelser, som gör texten mer bluesig än musiken – och en aning ångestladdad, får man tillägga. Ett genomträngande kärleksbudskap löper dock genom flera av hennes texter.

Som sångerska är hon intensiv och uttrycksfull med en röst som ibland kan påminna om en tidig Sarah Vaughan.Lite märkligt kan det tyckas att det skulle dröja så länge innan Elisabeth Kontomanou med sin svenska anknytning nådde fram till just den svenska jazzscenen.

Mer läsning

Annons