Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intensiv uppladdning inför Konstens vecka

Konstens vecka stundar och överallt pågår förberedelser inför lördagens vernissager.

I källaren i konstskolans gula hus på Frösö strand står Victor Josefsson och jobbar med ståltråd. Den gamla tekniken luffarslöjd fascinerar honom, men han vill ge den ett nytt formspråk. En luftig, svävande människokropp växer fram under hans händer

Victor är en av de tredjeårselever på konstskolan som kommer att inta Stortorget under Konstens vecka. De flesta gör skulpturer av återvunnet material, men inte Lena Jonsson som har andra planer:

– Jag ska måla gatstenarna på torget, säger hon. Kan bussbolaget skriva "gul buss" på blå bussar så kan väl jag skriva "gul sten" på svarta gatstenar...

Lena håller på att experimentera med olika färgblandningar. Hon vill ju inte åka dit för skadegörelse så färgen måste gå att tvätta bort.

– Jag kanske målar med messmör. Eller med senap, säger hon.

Skolans ettor och tvåor jobbar med ett fanzine, en gratistidning som ska tryckas på kopiator och delas ut på torget och på stans gallerier så långt upplagan räcker. Och hur stor upplaga det blir är inte fastlagt ännu:

– Vi kopierar upp så många vi hinner, säger konstskolans föreståndare Helena Bourges.

Konstskolan fyller 25 år i år och i fanzinet blickar eleverna tillbaka på de 25 åren ur olika vinklar. Annika Thofelt har intervjuat fyra elever ur den allra första årskullen:

– Det var intressant att höra att alla fyra arbetar konstnärligt i någon form och att alla upplever att de haft nytta av utbildningen här, säger hon.

Längre fram under Konstens vecka kommer ettorna och tvåorna att göra Stortorget till en keramikverkstad, öppen för alla.

– Där ska finnas lera så att alla som kommer förbi kan få göra sig en gubbe, säger Helena Bourges.

Målet är att det nästa fredag ska stå en hel armé av små lerfigurer, gärna fler än i den berömda kinesiska terrakottaarmén, framför Storsjöteatern.

Åsa Eriksosn Ahnfelt