Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intensiv hästweekend

I morgon är det kallblodspremieringar på Östersundstravet. Som så många gånger förr dominerar hingstar efter Järvsöfaks. På kvällen gästar dessutom Svante Båth och föreläser.

Fenomenet Järvsöfaks från Hälsingland är far till fem och farfar till en sjätte av de åtta hingstar som visas för premieringsnämnden.

De årliga hingstpremieringarna är dock inte vad de en gång var. Hingstarna som visas är färre och intresset blir därefter – det glesas ur. I år är dessutom ingen enda häst från Jämtland.

Men visst finns det ändå högintressanta hästar att bese på Östersundstravet med start i dag på morgonen. Järvsö Björn är en. Bara fyra år gammal är hingsten både bildskön och framgångsrik på tävlingsbanan. Pappa är Järvsöviking med tre miljoner insprungna medan däremot modern Fromelina var ostartad. Farfar är självaste Järvsöfaks, så det är en hingst med bästa tänkbara gener som nu visas.

Sin främsta merit har Järvsö Björn från norska derbyt i september där han blev tvåa.

Torsdag kväll hålls dessutom en intressant föreläsning där Bergsåkerstränaren Svante Båth gästar Spilta Krog i Östersund. Båth är Sveriges kanske hetaste tränare just nu med färsk seger i bland annat Svenskt Travderby där Poochai stack nosen först och sprang in två miljoner på ett bräde.

Båth ska ge sin syn på tränarlivet i allmänhet och travlivet i synnerhet.

Det är mycket trav och hästar i Östersund nu torsdag-lördag med bland annat V64–tävlingar på fredag och hästens dag på lördag.