Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integrationsprojektet avlastar sjuksköterskorna i Krokom

På äldreboendet Blomstergården i Krokom avlastas nu undersköterskorna av servicepersonal.
Nyanlända och svenskar som står långt ifrån arbetsmarknaden får okvalificerade arbetsuppgifter på äldreboenden.

Krokoms kommun satsar på servicepersonal som ska sköta det mindre kvalificerade arbetet på äldreboenden i kommunen och därigenom avlasta undersköterskorna som då får mer tid över till sina primära uppgifter.

Personalen som tillhandahåller servicetjänsterna ska sköta tvätt, städa, diska, umgås och ta promenader med patienter, fylla på förråd och andra liknande uppgifter.

– De får inte syssla med att dela ut medicin, arbeta med hygien eller hjälpa till när patienter ska duscha. De ska heller inte hjälpa till med matning, säger Sabina Jaktlund, arbetskonsulent på arbetsmarknadsenheten på kommunen.

– Servicetjänstarna har kommit så bra in bland ordinarie personal att de kommer att få börja jobba mer enskilt på avdelningarna och dessutom börja bemanna demensavdelningarna.

Deltagarna får först en månads praktik som följs av två månaders provanställning. Därefter går man över till ett instegsjobb där staten går in och betalar 80 procent av lönen.

– De resterande 20 procenten av lönekostnaden, som kommunen ska betala, tar vi av de pengarna som regeringen gav oss i våras, säger Sabina Jaktlund.

Pengarna kommer från den extra ändringsbudgeten som regeringen tog i vintras där kommuner, landsting och Migrationsverket fick dela på närmare elva miljarder kronor för att klara av de ökade kostnaderna för flyktingmottagandet.

Krokoms kommun fick 15,6 miljoner kronor av potten.

– Vi ville göra en tydlig satsning på integration. Huvuddelen av pengarna används i det här projektet och på sommarskola för de som har behov. I första hand är det ensamkommande som ingår i den gruppen, säger Sabina Jaktlund.

I projektet med servicetjänster på boenden är hälften av deltagarna nyanlända och hälften långtidsarbetslösa eller tidigare långtidssjukskrivna svenskar som befinner sig långt från arbetsmarknaden.

Man försöker att bilda team med svenskar och nyanlända tillsammans i den mån det är möjligt.

– Det bästa integrationen får man om svenskar och nyanlända kan arbeta sida vid sida, säger Peter Wiberg, en av handledarna.

Än så länge finns projektet på äldreboendet Blomstergården i Krokom och på Hällebo i Ede. Totalt deltar nio personer men planen är att det ska växa och planer finns att utvidga projektet mot hemtjänsten.

– De skulle kunna komma hem och fika och ägna sig åt socialt umgänge i större utsträckning. De patienter som finns på avdelningar har ju människor omkring sig men det har inte de äldre som fortfarande bor hemma, säger Sabina Jaktlund.

Hur många undersköterskor kommer inte att få jobb på grund av det här projektet?

– Ingen, eftersom servicepersonalen inte kan ersätta en undersköterska. Upplägget bygger på att undersköterskorna ska få koncentrera sig på sitt jobb. Det är slöseri med resurser att de ska stå med disken. De ska göra det de är bra på, säger Peter Wiberg.

Projektet räcker till mars nästa år, sedan är pengarna från potten slut. Kommunen tittar på vägar till fortsatt finansiering av insatsen.

– Vi se hur det blir. Målsättningen fram till i vår är att så många som möjligt ska vilja utbilda sig till undersköterskor och komma ut i arbete, vilket de flesta verkar riktigt sugna på, säger Peter Wiberg.