Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integration på riktigt

– Hur arbetar ni politiker egentligen med integrationsfrågor? undrade Gun Öhman-Hyttsten.

Efter vissa krystade standardsvar från olika politiker, så visade det sig att S-kvinnorna faktiskt arbetar med integration i praktiken.

Kommuninnevånarna fick ställa frågor vid det senaste fullmäktigemötet. Gun Öhman-Hyttsten hade en fråga till politikerna:

– Det finns så mycket fördomar i Strömsund, så det verkar behövas rejäl utbildning. Hur arbetar ni med integrationsfrågor egentligen? Vi har minsann inte bästa kulturen i världen.

Kommunalrådet Jan-Olof Andersson (M) angav att man brukade informera i skolan om andra kulturer, men erkände att man borde bli bättre på den saken.

Det visade sig dock att det förekommer en viss integration i praktiken. Gudrun Hansson (S) gav ett glatt överraskande svar på frågan:

– Vi inom socialdemokratiska kvinnoklubben har faktiskt regelbundna träffar med de uzbekiska kvinnorna och vi har diskuterat att vi ska göra en utflykt tillsammans i sommar.

Varvid ett sus gick genom församlingen.

Kvinnoklubbens ordförande Lena Johansson berättar att denna utflykt nu har blivit av, och att den gick till Frostviken:

– Vi åkte buss från Strömsund. Det var sexton kvinnor och fjorton barn från Uzbekistan, och fem kvinnor från kvinnoklubben, däribland Marie Nordén som är vår riksdagsledamot och kvinnodistriktsordförande. Övriga s-kvinnor var, förutom jag, Gudrun Hansson, Birgitta Älmeros-Persson och Annie-Gerd Nyholm.

Målet för resan var Hällingsåfallet:

– Vi gick på spången ned till fallet och kvinnorna tyckte att det var fantastiskt vackert med detta naturfenomen.

Man fortsatte sedan till Gäddede där man åt en god middag på hotellet och tittade ut över det spegelblanka Kvarnbergsvattnet:

– De uzbekiska kvinnorna var fascinerade över vår storslagna miljö. En av dem anmärkte att innan hon kom till Strömsund hade hon aldrig sett skog, och nu omgärdades hon av skog vart än hon såg.