Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte oroande med vildsvin i fjällvärlden

Generellt finns inga vildsvin i Jämtlands län. Men då och då dyker de upp. Sannolikheten för att det ska bli en självreproducerande stam i länet är inte stor.

Det är för kallt och snöigt i länet för att vildsvin ska trivas här. Men ändå dyker de upp då och då och senast i fjällvärlden, i Särvsjön mellan Flatruet och Hede.

– De senaste åren har vi haft några rapporter om vildsvin i länet men generellt så förekommer de inte här. Men det är lite oväntat med det som sköts i västra Härjedalen, det borde vara för kallt och otillgängligt där, säger Johan Nyqvist, som jobbar på naturvårdsförvaltningen på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Det var lördagen nionde november som ett vildsvin sköts i Särvsjön efter att det sprungit rakt emot en jägare och hans hund.

I början av oktober rapporterade LT också om att en gräsmatta i Aspan, söder om Ytterhogdal, var uppgrävd och förstörts. En vilthandläggare på länsstyrelsen konstaterade att det med största sannolikhet var gjort av vildsvin.

– I vintras gjordes ett fynd av vad man först trodde var ett vargkranium, i Herrö utanför Sveg. Men det var från ett vildsvin. Förmodligen var det ett åtelmaterial och att en redan död gris tagits dit, säger Johan Nyqvist.

Det mest troliga när vildsvin dyker upp i länet är de förflyttats hit av människor för att få vilt att jaga berättar han.

– Vi har inga belägg för det i Jämtland med vi vet att det sker i andra delar av landet, säger Johan Nyqvist.

Vildsvin finns delvis i angränsande län. Till exempel så finns en population i Särna, Dalarna.

De finns också i Gävleborgs län och dyker även upp då och då i Västernorrland.

– Det handlar troligen främst om vildsvin som rymt eller som placerats ut, säger Johan Nyqvist.