Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte klart vilka fyra som får platserna

En ny fördelning av mandaten innebär att länet som valkrets bara får skicka fyra personer till riksdagen i stället för fem. Vilka det blir väntas bli klart först på onsdag.

Av alla 349 platser i riksdagen så är 310 stycken kopplade till de olika valkretsarna i landet. Jämtlands län räknas som en valkrets och har under många år haft rätt att tillsätta fem riksdagsledamöter. Men inför årets val har kretsen tappat en plats. Anledningen är att befolkningen har vuxit i flera av landets storstadsområden vilket har gjort att de valkretsarna fått fler mandat och att ett antal folkfattiga kretsar har förlorat representanter i riksdagen.

Det finns även 39 stycken utjämningsmandat som fördelas proportionellt bland riksdagspartierna. När ett mandat är kopplat till ett parti så fördelas det ut på en valkrets. Jämtlands län fick i det här valet inget utjämningsmandat.

Först på onsdag kväll eller torsdag förmiddag räknar Valmyndigheten med att länsstyrelserna runt om i landet har sammanställt rösterna och rapporterat vilka personer som väljarna har kryssat. Det är alltså först då som vi vet säkert vilka som kommer att representera Jämtlands län i riksdagen.

De fyra riksdagsmandat som Jämtland har att fördela tillfaller den här gången Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Om de personer som står överst på partiernas listor blir de som ska representera länet så har Berit Andnor (S), Gunnar Sandberg (S), Saila Quicklund (M) och Per Åsling (C) kvalat in för att få sitta i riksdagen under de kommande fyra åren.

Ytterligare en kandidat från länet har kvalat in till riksdagen. Sverigedemokraternas Sven-Olof Sällström från Östersund kom in eftersom han stod på en åttonde plats på partiets riksdagslista. Han räknas dock inte som ett mandat från valkretsen Jämtlands län.