Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte jämställt i förbundsstyrelserna

Annons


Svensk idrott är långt ifrån jämställd om man ser till fördelningen av kvinnor och män i förbundens styrelser.

I basketförbundet, som har i stort sett lika många kvinnliga som manliga aktiva, är bara en av åtta i styrelsen kvinna.

-Jag tror att det är svårt att få sporten jämställd fullt ut när inte högsta ledningen är det, säger Svenska basketbollförbundets ordförande Anna Westin.

TT-sporten har gjort en sammanställning av könsfördelningen i de 20 största idrottsförbundens styrelser. Basketförbundet tillhör de allra sämsta med bara en kvinna i styrelsen.

Ordföranden Anna Westin drar en djup suck innan hon försöker förklara varför hon är ensam kvinna i styrelsen.

-Det borde ju inte vara så när vi har i stort sett lika många kvinnliga som manliga aktiva. Jag tycker att det är ett problem att inte fler tjejer är intresserade av att sitta i styrelsen. De fem senaste åren har vi jobbat hårt med att försöka få med fler kvinnor i styrelsen och på ledarsidan på högsta nivå. Men det är tvärstopp, och jag vet inte varför, säger Westin.

-Kanske handlar det om att kvinnor prioriterar annat. På lägre nivå, i distrikten och i klubbarna finns det fler kvinnor.

TT: Blir idrotten jämställd om högsta ledningen inte är det?

-Vi försöker genom att fördela resurserna lika. På ungdomssidan går lika mycket pengar till flickor som till pojkar. På seniornivå har vi minskat gapet mellan landslagen. Men jag tror att det är svårt att få sporten jämställd fullt ut när inte högsta ledningen är det, säger Anna Westin.

Hon tror att snedfördelningen i styrelsen vägs upp, till en del, av att förbundet har en kvinnlig generalsekreterare (Lena Wallin-Kantzy).

-Lena är med på alla styrelsemöten så jag är aldrig helt ensam kvinna på mötena.

I TT:s sammanställning av de 20 största idrottsförbunden och könsfördelningen i förbundens styrelser visar det sig att idrotter med fler kvinnor än män oftast också har fler kvinnor än män i styrelsen. Friidrottsförbundet, som har 64 procent kvinnliga medlemmar, har det inte. Fyra av nio är kvinnor.

-Jag tycker inte att det är något problem, huvudsaken är att det är ungefär lika många kvinnor som män, eftersom vi är ungefär lika många kvinnor som män i samhället, säger Lennart Karlberg, ordförande i friidrottsförbundet.

-Vi ligger däremot långt efter när det gäller jämställdheten på ledarsidan i stort och jobbar för att öka andelen kvinnliga ledare. Systrarna Kallurs tränare Karin Torneklint är ett undantag.

-Och för att verka för jämställdheten i landslaget har förbundskaptenen Stefan Olsson tillsatt grenansvariga för både kvinnor och män. Sedan fyra år har vi också ett ungdomsråd med lika fördelning av flickor och pojkar.

Mer läsning

Annons