Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte blåsta på vindkraft

Svar till Björn Wahlberg i gårdagens LT. Vi har flera anledningar till att inte känna oss blåsta.

Vi behöver göra en omställning från det fossila bränslet till förnyelsebar energi. Det fossila bränslet tar en dag slut och så länge vi använder det påverkas miljön negativt.

Vi har förbundit oss gentemot EU att öka vår andel förnyelsebar produktion av det som vi i Sverige förbrukar. Detta ska vara uppnått år 2020.

För att nå detta behöver vi bygga ut vindkraften. Förutom att vindkraften skapar ren el så skapas det många andra möjligheter för oss svenskar till exempel nya företag, nya jobb och ägande.

Möjligheterna som uppstår gäller det att ta vara på. Är företagare aktiva och engagerar sig för att sälja varor och tjänster i samband med vindkraftsutbyggnaden så blir resultatet att vi får en större del av kakan.

När det gäller ägande har alla mer eller mindre möjlighet att äga vindkraft, alla från privatpersoner till företag och offentlig verksamhet.

De stora energibolagen arbetar internationellt så det är inte konstigt att ägandet i Sverige blir en mix av nationellt och internationellt. I Strömsunds kommun finns det många – såväl privatpersoner som företagare som äger vindkraft. Jämtlands läns landsting har beslutat sig för att äga vindkraft, en vacker dag hoppas jag att också Strömsunds kommun kommer att äga vindkraft. Björn, du är välkommen till Strömsund så kan vi ägna en dag åt att resonera om möjligheterna med vindkraft och varför inte göra ett studiebesök i Havsnäs.

Daniel Perfect

Näringslivschef Strömsunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel