Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara Lindberg

De kommande veckorna kommer att kretsa mycket kring Göran Lindberg.

På tisdagen inleddes rättegången mot den pensionerade polischefen som står åtalad för en rad sexualbrott. Det mediala intresset runt fallet är stort. Hur intresserad allmänheten är av alla gräsliga detaljer i målet är däremot inte lika klart. Det finns ingen opinionsundersökning att luta sig emot, men det behöver inte nödvändigtvis finnas ett samband mellan medias rapportering och människors vilja att bli tvångsmatade med perversiteter.

Nu är detaljerna i alla fall ute, på måndagen beslutade tingsrätten nämligen att offentlig-göra stora delar av förundersökningen. Domstolen överprövade därmed åklagarens tidigare beslut att sekretessbelägga utredningen med hänvisning till brottsoffrens integritet. Rätt eller fel? Det finns inga enkla svar. Oproblematiskt är det i alla fall inte.

DN:s ledarskribent Hanne Kjöller har tagit del av den numer öppna förundersökningen och hon beskriver i ett ledarstick hur hon ”trillat över vägbeskrivningar till en av de utnyttjade kvinnornas lägenhet, där vi får veta från vilken namngiven tvärgata man ska svänga höger, och sedan portnummer och våningsplan på den aktuella gatan. Det skrivs om några husdjur på ett sätt som också gör att den som känner kvinnan borde kunna lista ut att det är hon”. Beklämmande.

Det är inte bara allmänheten som nu bjuds in till Göran Lindbergs skruvade värld. De kvinnor – liksom deras familjer och vänner – som har råkat ut för ex-polisens påstått sadistiska övergrepp kommer också att läsa – och återuppleva.

Göran Lindberg sökte medvetet strålkastarljuset, det gjorde inte hans offer. Det ska man komma ihåg. Lindberg är inte ensam.