Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte alltid lätt att göra rätt

Med undantag för några solskenshistorier – som den höggravida kvinnan som överlevde tyfonen, tog sig till en provisorisk klinik och födde ett välskapt barn – är rapporterna från centrala Filippinerna fruktansvärda. Siffran över döda skrivs ständigt upp, och bland de överlevande växer desperationen. Invånarna i den utplånade staden Tacloban saknar rent vatten, mediciner, tak över huvudet.

Omvärlden har svarat på nödropen och hjälpinsatserna har under de senaste dagarna trappats upp. I det akuta skedet handlar ansträngningarna om att rädda liv och bistå med det nödvändigaste.

Förhoppningsvis visar givarländer och hjälporganisationer respekt för lokala och nationella myndigheters kunskap och behov. Det finns tyvärr flera exempel på hjälpinsatser som har slagit fel.

Efter jordbävningen på Haiti 2010 invaderades landet av internationella organisationer, många med en egen bild av hur problemen skulle lösas. På kort tid hade 400 olika sjukvårdsaktörer anlänt till den sönderslagna önationen – och det var bara de som hade registrerat sig hos Världshälsoorganisationen. Många insatser var inte koordinerade, andra inte ens efterfrågade. Hjälpen blev en börda.

Man kan förstås inte vara kritisk mot människor som vill andra väl. Förmågan att sätta sig in i andras känslor och behov liksom önskan att hjälpa till är fina mänskliga egenskaper. Men sympatierna kan bli missriktade.

Efter skolmassakern i den amerikanska småstaden Newton förra året, översvämmades den lilla småstaden av gåvor från övriga USA. Kommunen tvingades anlita hundratals volontärer för att ta hand om alla leksaker. För att hantera anstormningen hyrdes en stor lagerlokal för att stuva undan grejorna. Många små penningbidrag, totalt miljontals dollar, skickades till den välmående staden. Detta samtidigt som många amerikaner lever på matcheckar och socialbidrag.

Nu är det ingen risk att de nödställda på Filippinerna ska få för mycket hjälp, det största problemet verkar i dagsläget vara att få ut leveranserna till alla behövande.

Exemplen visar dock att empati kräver både förnuft och känsla.