Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte alls förvånande

Hur kan det komma sig att nyheten att elever handplockas på vissa svenska friskolor, förvånar politiker och partier? Det är en logisk konsekvens som är lätt att förutse med ett fritt skolval och en vinstdrivande skola.

Under min statsvetenskapliga utbildning tog jag del av såväl utländska som svenska undersökningar, vilka pekar på att det fria skolvalet leder till segregation, utanförskap, och klasstrukturer.

Eftersom partier propagerar för detta system, så har de valt att acceptera sociala konsekvenser. När partier senare även står bakom möjligheten till vinster inom skolan, så motiverar man aktivt friskolor att handplocka elever. För varför skulle inte friskolor med vinstintresse vilja ha de elever som kostar minst och presterar bäst? Vore inte något annat irrationellt? Nu är det inte förenligt med lagen, men det har hänt tidigare att personer varit beredda att trotsa lagen för att tjäna pengar.

Vad som därför kan tyckas konstigt, är att politikerna agerar förvånade. Har inte försvararna av systemet förstått den starka kopplingen mellan vinstintresse och tänjande på regler? Mellan valfrihet och grupperingar?

Miljöpartiet skriver att dom varit naiva och inte kunnat förutse den utveckling som blivit i och med vinstintresset. Kanske är dom för naiva för beslutsfattande? Självklart har dom vetat om risken, i likhet med andra som försvarar vinstmöjligheter i skolan.

Kanske försvinner möjligheten till vinst inom skolan, men valfriheten kommer att bestå.

Eric Jibor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel