Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Instrumentala jazztoner från Ducks Can Groove

Gitarrfantaster världen över väntar på Ducks Can Grooves nya instrumentala skiva ”This is typical”. Men bandets frontman, gitarristen Stefan Edfeldt, lyfter hellre fram sina bandkollegor

Annons

Ducks Can Groove har tidigare släppt en hyllningsplatta till Jimi Hendrix och en originalskiva med titeln ”Different frogs different times” på det amerikanska skivbolaget Groove yard records. Nya skivan ”This is typical kommer ut på svenska Max music scandinavia, men ska också säljas från bolaget i USA.

– Där har vi en inkörd fanbas med gitarrnördar från hela världen, säger Stefan Edfeldt, som har komponerat alla låtarna. Sedan han blev pappa till dottern Lowis för två år sedan har det mesta av musikskapandet skett i barnkammaren.

– Jag brukar nynna in små melodier på mobiltelefonen och då hörs hon ofta i bakgrunden. Men idéerna kommer nästan överallt. En gång var jag på Storsjöbadet och fick springa till mobilen som fanns i skåpet.

Stefan vill gärna skilja sig lite från de andra ”gitarrnördbanden”. Gitarrister som svävar ut med många solon går ofta åt hårdrockshållet, säger han, men själv hoppas han att Ducks Can Groove är mer åt jazz- och blueshållet. För att det ska vara möjligt behövs givetvis hängivna kollegor, i det här fallet jazzesset från Lit, trummisen Magnus Forsberg, som numera bor i Trondheim, och basisten Fredrik Eriksson, originalmedlem i bandet. På tre låtar spelar Göran ”Baga” Backlund bas och Gustav ”Kape” Lindqvist gästscratchar på tre spår.

– Jag ser alltid till att ha makalösa medmusikanter. De måste egentligen vara mycket bättre än jag och det är de också. Det är då det blir utmanande, säger han.

På skivan ”Different frogs different times” är alla låtar döpta efter citat från tv-serien The Office. På ”This is typical” kommer låttitlarna från John Cleeses numera klassiska serie Pang i bygget”.

– Det är det som är så bra med instrumental musik. Då blir man inte bunden till några texter. Brittisk humor är ett stort intresse, säger Stefan.

Bandet har ingen spelning i Östersund inbokad än så länge, men hoppas givetvis på det. Det har inte blivit så mycket tid över för marknadsföring och ibland undrar Stefan vad som egentligen driver honom att spela in skivor. Svaret ger han själv.

– Det är ett jäkla jobb och man tjänar inga pengar på det, men när jag står där, helt själv i replokalen och trycker på rec, mår jag så bra. Det är sjukt roligt.