Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Instrumental frihet på Jazzköket

En hammondorgel och ett slagverk. Bröderna Ljunggren, Anders och Staffan, bildar instrumentala duon Trummor & Orgel.

Sedan starten 2005 har de släppt fem album och gjort hundratals konserter runtom i Norden. På senaste skivan "Departure/Arrival", som kom i höstas, släpper Trummor & Orgel taget om det psykedeliska sound som de tidigare gjort sig kända för.

– Vi ville gå åt ett rakare pophåll och testa något lite mer strukturerat. Vi lyssnar också mycket på indiepop privat. Skivtiteln berättar mycket om vad det handlar om, ska man bryta mönster måste man ut och flyga, säger Staffan Ljunggren.

För några år sedan besökte duon Yran. Nu när de kommer tillbaka till länet är det för en spelning på Jazzköket på lördag 3 maj. Där kommer den instrumentala musiken att få sällskap av filmprojektioner i bakgrunden.

– Även om vår musik inte är tänkt som filmmusik i första hand så adderar projektionerna ändå mer känsla och atmosfär. Bara tekniken håller, Anders orgel är från 1962 så den är som ett gammalt ånglok, säger Staffan och skrattar.

Men även om Trummor & Orgels musik inte är gjord med tanke på vita duken, så verkar den ändå fungera väldigt bra i det formatet. Deras låtar har hörts i både Måns Herngrens komedi "Allt flyter" och i Hollywoodfilmen "Alex Cross".

– Musik utan sång blir lätt filmisk eftersom man per automatik måste måla upp egna bilder om vad det handlar om. Det ställer högre krav på lyssnaren, men innebär också en större frihet, säger Staffan.