Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspirerade kulturhelg i huvudstaden

/
  • Några av medlemmarna  i Strass på Dramatens trappa. Från vänster Torunn Holgersson, Marie-Louise Eriksson,  Åsa Karlström-Sivertsson, Ulla H Gustavsson, Maj-Lis Saur, busschauffören Anders, Marie Hellberg, Eva Olsson och Mi Edvinsson.

Kulturbad och ny inspiration fick sånggruppen Strass under sin oktoberhelg i Stockholm. Av Susan Osten fick de lära sig att ingenting behöver vara enligt konventionen. Strass-medlemmen Anna-Karin Sundvisson berättar:

Annons
Jag har förmånen att ingå i Strass, en numera 13 kvinnor stark sånggrupp som gärna leker lite mer än vad sångkörer vanligtvis gör. Ja, 14 är vi förstås, med vår konstnärliga ledare Chris Greiborn inräknad.
Vår ambition är att hela tiden utvecklas och ge oss i kast med nya, annorlunda projekt, vilket emellanåt kräver input och inspiration från omvärlden. En helg i oktober åkte hela gänget till Stockholm för att insupa de stora scenernas atmosfär.
Under lördagens späckade program guidades vi runt i minsta skrymsle på både Operan och Dramaten där vi fick nypa i 1700-talskostymer, beskåda ett riktigt drömlager av skor i alla kulörer och storlekar, titta på kulisser och scenlösningar och även provsjunga i en gyllene sal på Dramaten som hade en minst sagt läcker akustik.
Vi hade också förmånen att få se Susan Ostens uppsättning av Glada änkan på Folkoperan, vilken gjorde oss stumma av hänförelse. Den som väntat sig att se en traditionell operett gick nog hem besviken, men vi svävade där ifrån med nya vansinniga idéer och stor frihetskänsla. Vem har sagt att musik måste framföras på vissa sätt?
Visst. Man kan framföra Glada änkan med en traditionell greve Danilo, sjunga de kända sångerna riktigt vackert och få artiga applåder. Men man kan också vända upp och ner på alla begrepp, vara både provocerande och absurd - och väcka en känsla!
I november genomför vi andra upplagan av Vinterljus, en julkonsert som klart skiljer sig från andra. Sedan satsar vi nytt, och då kommer vi absolut att våga ta ut svängarna ännu mer.
Annons