Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspiration – nära dig

Annons

Att filmer och tv-serier kan bli stilbildande är ju ingen nyhet. Likväl som att Kate Moss är den eviga ikonen för de rockinfluerade är Carrie i Sex and the city den modebloggande tjejens husgud.

Min personliga favorit är Liza Minellis rollkaraktär i originalfilmatiseringen av Cabaret.

Svepande långklänningar i smaragdfärger, pärlbroderade chiffongkappor, påfågelsfjädrar i mängder, origamiliknande hattar i siden, pudriga sammetsplagg, överdimensionerade hårband och paljetter i mängder. 40-talets Berlin var extravagant på klubbarna innan kriget kom och även om det är svårt att förmedla densamma klädstil så är känslan något jag mer än gärna inspireras av.

Det märks hur pass mycket makt de stora modebloggarna har också när det kommer till vad som är rätt i tiden att låta sig influeras av. Lauren Conrad från realityserien The Hills fick en mindre kometkarriär som modeikon för tjejer efter att serien börjat visas på MTV. Då är också programmet en storfavorit hos just många av de bloggar som ligger på topplistor.

Jag tycker att det är intressant hur vi så snabbt kan låta oss påverkas av en känd person från en serie eller en fiktiv rollgestaltning från en film. Exempelvis så gjorde Sienna Miller i rollkaraktären som Edie Sedgwick i filmen Factory Girl 60-talsmodet hetare än på väldigt länge. Man pratar ännu i dag om Holly Golightly som 1900-talets mest inflytelserika modeikoner i filmbranschen. Audrey Hepburn gjorde sin roll odödlig och 50 år senare är hon fortfarande sinnebilden över vad grace och elegant skönhet är klädesmässigt.

Att göra en ny Holly Golightly och Breakfast at Tiffanys är dock inte det lättaste. Teamet av stylister som skapade klädkoderna för skådespelarna i Djävulen bär Prada fick intet uppmärksamhet för filmens kläder trots att en av byggstenarna var just mode. Då är det de mer oväntade filmerna som plötsligt gör avtryck i modevärlden klädmässigt.

Företag som American Apparell fick sig en omedveten skjuts när deras typiska sportstrumporna från dem syntes i filmen Juno exempelvis. Och Audrey Tautou gjorde som Amélie Poulain både den korta, blanksvarta pagen, knallröd mun och den söta franska klädstilen till en helt egen inspirationsgenre.

Den största inspirationskällan just nu för Sveriges modebloggstjejer är dock inte så konstigt nog MTV-serien The City som är en direkt systerserie till The Hills. I exakt densamma intrigfyllda, ytliga anda som The Hills så är The City en serie om unga tjejer med mycket pengar som är intresserade av mode. Att där är lika mycket individuella, personliga klädstilar som ett paket flingor är fyllt med nyttigheter säger ju en hel del. Då inspireras jag hellre fortsättningsvis också av Sally Bowles i Cabaret, Alice i Underlandets klänningar och kappor med trompe l’oeileffekt från Kill Bill.

För bortom Carrie, Lauren Conrad och Audrey Hepburn finns en värld av fantastisk inspiration. I en tv nära dig.

Mer läsning

Annons