Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inspektörer vill se bättre rutiner för klädtvätt

Hanteringen av arbetskläder kan bli bättre på flera äldreboenden i Östersunds kommun. Det visar en tillsyn som kommunens egna hälsoskyddsinspektörer har genomfört.

Många äldre med stora omsorgsbehov har svårt att föra sin egen talan när det handlar om boendemiljön. Därför är Sveriges kommuner skyldiga att kontrollera just den typen av boenden särskilt noga.

Avdelningen miljö och hälsa på Östersunds kommun har under sommaren besökt 26 stycken särskilda boenden för att kontrollera att de som vårdas där inte utsätts för några onödiga hälsorisker. Bland annat så har inspektörerna undersökt vilka risker som finns för smittspridningar.

– Vi har bland annat tittat på rutiner för tvättning, städning och rutiner för handtvätt, berättar hälsoskyddsinspektör Annica Lindh.

Hon berättar att det på boenden av den här typen ofta är samma personal som hanterar livsmedel och sköter städning. Annica Lindh säger att det då är extra viktigt att tänka på handhygien och vilka kläder man använder till vilka sysslor.

Tillsynen har också visat att rutinerna för klädtvätt bör förbättras.

– Det som vi uppmärksammade var att arbetsgivarna inte alltid hade koll på att kläderna tvättades i 60 grader som de ska göra, säger Annica Lindh.

Många anställda får själva stå för sina arbetskläder vilket gör att arbetsgivaren inte kan kontrollera att de kläder som används tål 60 grader. Granskningen visade också att flera anställda går med sina arbetskläder till och från arbetsplatsen vilket ökar riskerna för smittspridning.