Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarsvar: Vi måste bli humana igen

Svar till signaturen Skattebetalare i LT 6 mars som skriver att afghanerna har fått avslag i alla instanser och att de inte har asyl- eller skyddsskäl.

De har fått avslag och jag skulle vilja kunna säga att de har fått en rättssäker prövning. Så är långt ifrån fallet. Två personer med exakt samma skyddsskäl har fått helt olika bedömning beroende på handläggare.

De afghanska ”män” som bott i Iran och enligt dig har haft ett väl fungerande liv där håller inte med dig. Inte jag heller. De har bott i Iran men inte haft rätt till skolgång, rätt till sjukvård, rätt att teckna mobilabonnemang, rätt till arbete. De flesta vuxna jobbar ändå men får inte visa att de jobbar då de inte får anställas. Dessutom kan afghanska pojkar så unga som 14-15 år tvingas att delta i kriget i Syrien. Jag kallar inte det ett väl fungerande liv. Dessutom ska de utvisas till Afghanistan, ett för de allra flesta främmande land som de lämnade i mycket unga år eller inte alls eftersom de är födda i Iran.

Min stora fråga i insändaren var vad den behandling de utvisade utsätts för gör med oss andra. Vad gör det med oss att människor släpas, bärs och på olika sätt tvingas ombord på ett flygplan? Kanske ser vi svaret i den omänskliga behandling de som nu försöker ta sig från Turkiet till Grekland utsätts för av grekiska myndigheter. Det handlar t.ex. om att flyktingar tvingas klä av sig och berövas sina kläder innan de skickas tillbaka till Turkiet. Det finns rapporter att deras kläder och id-kort har bränts upp. Även i Grekland är det kallt i mars.

Det är scener som påminner om mörka sidor i mänsklighetens historia. Det som aldrig skulle upprepas. Nu är vi där. Den svenska och europeiska flyktingpolitiken har så avtrubbat oss att vi inte reagerar.

Vi måste tillbaka till en human flyktingpolitik och human människosyn.

Sigbritt Herbert

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel