Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarsvar: Våra elnätspriser är skäliga

Uno Svaleryd skriver i en insändare fredag 29 november att Jämtkrafts elnät är för dyrt. Jämtkraft Elnät AB: s verksamhet regleras av statliga tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen. De har inget att invända mot bolagets avgifter och prisökning, tvärtom.

Energimarknadsinspektionen styr bolagens möjlighet till prisökning. Jämtkraft Elnät har inte i närheten nyttjat den möjlighet till prisökning som inspektionen gett bolaget.

Långt ifrån maxad prisökning Under perioden 2012–2015 har Energimarknadsinspektionen gett bolaget möjlighet att höja priserna med ytterligare 600 miljoner kronor, vilket inte skett. Dessa siffror är offentliga och kan lätt granskas av den intresserade.

Perioden 2016–2019 är inte avstämd ännu, men det mesta pekar på att Jämtkraft Elnät inte kommer att ha utnyttjat den totala intäktsramen för denna period heller. I "Nils Holgersson-undersökningen” kan man jämföra Jämtkraft Elnäts priser med andra nätbolag och se hur bolaget står sig nationellt.

Vad är det som kostar? Investeringar, underhåll och förnyelse av elnätet. Energimarknadsinspektionen ställer krav på leveranssäkerhet i elnätet vilket också måste byggas ut nationellt, regionalt och lokalt för att möta ökade behov och krav.

Framtidens krav på elnäten är andra än gårdagens. Näten ska bli smartare för att kunderna ska kunna agera mer energieffektivt i hemmen. Det ska finnas utrymme för att få in mer förnybar elproduktion, även från mikroproducenter, det ställer nya krav på flexiblare elnät. Toleransen mot elavbrott minskar i en värld med ökad digitalisering, vilket gör att leveranssäkerheten måste vara ännu högre än idag. Sammantaget kräver allt detta fortsatta investeringar i elnäten.

Stefan Sedin, enhetschef Jämtkraft Elnät AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel