Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarsvar: Vänstern fattar inte ekonomi

Svar på Kick Leijnses artikel i LTZ 26 mars "Förstår inte oron för ekonomin efter corona". Det är inte så konstigt att folk på vänsterkanten inte förstår ekonomi. Vänsterpolitik går ut på att man har obegränsat med andras pengar - de bara finns där som ett ymnighetshorn att ösa ur. Man har dessutom ingen som helst förståelse för hur det är att vara företagare utan de senare är bara elaka människor som tvångsutnyttjar andras umbäranden och de ska klämmas åt ordentligt med skatter.

Just därför förstår inte Kick Leijnse företagsekonomi. Om ekonomin stannar av finns det ingen produktionsapparat kvar efteråt. Den har avvecklats, rivits och sålts i konkursen eller återtagits av leasingföretagen eller bankerna. Företaget är borta. Produktionskompetensen må finnas hos de enskilda individerna men många drar när företaget säger upp dem. Vissa hittar andra jobb, andra flyttar. Det går inte att bara ringa in exakt samma personer senare. Kick förstår inte heller att det är kapitalägarna som har möjlighet att starta och driva företag. Kapitalägare behöver inte överleva ekonomiskt enligt Kick. Vänsterfolk verkar inte förstå att det är en symbios mellan de som riskerar sina egna pengar för att starta och driva ett företag och de som väljer tryggheten i att vara anställd istället. Utan kapitalägare blir det inga jobb i privat sektor och utan jobb inga skatteintäkter som offentlig sektor kan använda. En ekvation som vänstern har väldigt svårt att förstå.

Men se nu denna ekonomiska kris som ett jätteexperiment i hur världen skulle bli om Vänsterpartiet fick majoritet och bestämma helt själva - ett fullständigt ekonomiskt haveri. De skulle på samma sätt som Coronaviruset döda alla företagares ekonomi och göra att vanligt folk hade för lite kvar efter skatt för att kunna konsumera något annat än det absolut mest livsnödvändiga. Vill ni ha det så, ja då är Vänsterpartiet rätt parti att rösta på.

Ren socialism, eller dess avart kommunism, har aldrig fungerat utan extrema umbäranden och folkligt lidande. Jag förstår att Vänsterpartiet nu har stort stöd av unga kvinnor - de har aldrig upplevt Östblocket och Sovjetunionen. Tänk på detta nästa gång ni överväger att rösta rött.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel