Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarsvar: MP: Sverige fick valuta för pengarna

I en debattartikel 3 mars ondgör sig Per Edström över att regeringen valt att annullera 11,7 miljoner utsläppsrätter värda ca. 3,3 miljarder kronor. Problemet är bara att det inte stämmer. Regeringen har valt att annullera ett utsläppsutrymme motsvarande 11,7 miljoner ton koldioxid, ungefär samma utsläppsmängd som Etiopien har, i två olika system, men inte systemet med utsläppsrätter som Edström hänvisar till.

Det ena systemet, ESD, där Sverige nu annullerar 5,3 miljoner kronor, fungerar genom att de olika länderna i Europeiska unionen gratis tilldelas så kallade utsläppsenheter motsvarande varje lands klimatmål inom EU. Sverige överträffade sitt mål för 2017, vilket ledde till ett överskott, och istället för att sälja dem till ett annat EU-land för att möjliggöra utsläppsökningar där. Utsläppsenheterna handlas inte med på en öppen marknad och det går därför inte att följa vad priset här, men det handlar inte om det värde som ETS handlar om.

Det andra systemet handlar om Kyoto-marknaden, där Sverige har tilldelats 6,4 miljoner så kallade Kyotoenheter, som en följd av att Sverige finansierat utsläppsminskningar i fattiga länder. Eftersom den positiva klimateffekten redan uppstått (utsläppen har minskat) har Sverige och världen fått valuta för de pengarna, och eftersom Sverige klarar sina klimatmål utan att använda sig av dessa enheter finns ingen anledning att använda dem för de svenska klimatmålen. Därför kan de annulleras. Snittkostnaden för dessa åtgärder i Energimyndighetens senaste sammanställning var 60 kr per minskat ton utsläpp. Men Kyotomarknaden avslutas 2020, och det finns ett överskott på utsläppsenheter som är flera miljarder ton stort. Det är alltså inte säkert att värdet skulle vara lika högt om vi skulle försöka sälja utsläppsenheterna vidare i detta läge, och det skulle också skada klimatarbetets legitimitet då Sverige skulle sälja redan genomförda utsläppsminskningar på en marknad där syftet är att endast nya utsläppsminskningar ska handlas.

För att komma fram till siffran 3,3 miljarder som Edström hänvisar till får man räkna på kostnaden för att släppa ut inom EU ETS. Staten äger inga utsläppsrätter inom EU ETS och har ingen del i den handeln. Snittkostnaden där ligger på omkring 25 euro/ton. Priset låg tidigare kring 4 euro/ton men det är tack vare den av Isabella Lövin föreslagna reformen av utsläppsmarknaden EU ETS som priset går upp så pass mycket.

Anton Nordqvist

Distriktsordförande Miljöpartiet de gröna Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel