Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarsvar: Kristna har viktiga uppdrag

Annons

Svar till Troende ateist i LT 18 november. Vi begär inte att kristendom ska vara skolans grund. Däremot tillåtas ge sitt bidrag. Vi vill inte lägga en kristen tvångströja på någon. Men anser det vara brist på historiekunskap och kunskap om evangelisk etik som ligger bakom rädslor för kristet inflytande.

Vi är båda frikyrkligt engagerade sedan många år och känner vår baptistiska historia. Den förföljelse av våra frikyrkliga fäder svenska myndigheter stod för var omfattande, men bidrog troligen ändå till väckelserörelsens framväxt. De fria kristna fick skällsordet ”läsare”, eftersom de ivrigt läste Bibeln och uppbyggelseböcker. Studierna förkovrade dem i tron, men skolade även demokratiskt både kvinnor och män.

100 år efter kvinnliga rösträttens införande konstaterar vi att baptisterna var mer än 70 år före. Sveriges första Baptistförsamling bildades i Halland 1848. Redan från början hade män och kvinnor lika rösträtt i församlingen. Jämten John Ongman, från Oviken, startade vid förrförra sekelskiftet såväl Bibel- som Missionsskola för båda könen samt kämpade för kvinnors predikorätt. Exempel på väckelserörelsens inflytande på svensk demokrati och folkbildning långt före FN:s bildande.

Vi tror att kristna, tillsammans med övriga samhällsmedborgare, har viktiga bidrag att ge även i nutid. För att ta ett enda exempel menar vi att kyrkorna idag starkt bidrar till integration och gemenskap för många medmänniskor som sökt sig till vårt land i hopp om trygghet och en god framtid.

Ulf Hedin och Kenneth Hermansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel