Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft mer än bara torn

/

Vindkraft i fjällmiljö är inte bara en massa torn som man ser.

Annons

Det innebär stora ingrepp för att klara infrastrukturen i form av vägnät för att under byggtiden transportera de tunga och skrymmande tornen och vingarna samt för att transportera de stora mängder betong som krävs för de enorma betongfundament som skall förankras i fast berg ofta genom djupa borrningar. Därtill krävs, för att ansluta till stamnätet, ibland flera mil långa kraftledningsgator där annars skog skulle växa för produktion av trävaror, massa eller bioenergi.

Det är ingen tvekan om att detta innebär stora störningar i en miljö som mer och mer eftersöks av stressade människor från tätbebyggda platser inte minst i utlandet. Den hårt trängda rennäringen drabbas också hårt där vinterbete omöjliggörs liksom det bestånd av kungsörnar som sakta återhämtar sig. De områden i länet som för närvarande mest berörs är Medstugan och Glötesvålen.

I närområdena har mycket stora investeringar gjorts för att bereda plats för, inte minst, utländska besökare som mer och mer söker just de här miljöerna. Glötesvålen har dessutom som närmaste granne Sonfjällets nationalpark.

Då det är ekonomiskt omöjligt att bygga vindkraft utan stora statliga bidrag vore det märkligt om staten skulle bidra till att förstöra oersättliga naturvärden särskilt som man beviljar bidrag för att bygga anläggningar som tar emot människor som vill uppleva de här miljöerna. Statsbidragen används effektivast om vindkraften byggs i skogslandet nära befintliga vägar och stamnät.

Foto: Dimitri Messinis/Scanpix

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons