Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vind kan inte ersätta kärnkraft

I dag ger kärnkraften tillsammans med vattenkraften all den el som landet Sverige behöver.

Annons

Kärnkraftverken levererar en konstant ström till elsystemet, medan dygns- och årstidsvariationerna i elbehovet regleras med vattenkraften.

All ytterligare vindkraft, den som tillkommer genom fortsatt vindkraftsutbyggnad, måste exporteras för att kunna tillgodogöras. Detta är bra ur miljösynpunkt då det bidrar till att minska Europas koldioxidutsläpp. Kol och gaskraftverk i Danmark och Tyskland är tillräckligt snabbreglerade för att kunna hantera de stora variationer i elproduktion som vindkraften ger upphov till.  Under exempelvis de kallaste dagarna i vinter, de dagar när vindkraften skulle ha behövts som bäst, står huvuddelen av de svenska vindkraftverken stilla.  

Lägger vi ned kärnkraften har vi ingen vindkraft att exportera. Då är hela vitsen med planerad 100 miljardsinvestering på vindkraft i Sverige bortkastad. En satsning som du och jag, via elcertifikatsystemet, kommer att tvingas subventionera med ca 50 miljarder kronor. Vindkraft som till största delen är utlandsägd och där största delen av vinsterna kommer att hamna utomlands. 

Att lägga ned den svenska kärnkraften skulle vara ett klimatmässigt svek mot världens fattigaste länder. Ett svek mot de länder som kan komma att dränkas om inte världens koldioxidutsläpp minskas.

Björn Wahlberg, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons