Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka partier ska få säga sitt?

Annons

Yttrandefriheten är en stor förmån i vår demokrati och kräver att folkets åsikter representeras i all massmedia. Samma förhållande vad gäller riks- och lokalpress med ständiga bevakningar inför valet 2010. Därför måste vi kunna kräva att även politiska partier, som under valrörelsen ligger över eller på fyra-procentspärren i opinionsmätningarna, ska få delta i debatten på exakt samma villkor som riksdagspartierna.

Valet 2010 handlar om vilka som ska representera oss de kommande fyra åren. Vi får inte bortse från att vi röstar för framtiden och inte efter vilket tidigare etablerat riksdagsparti som skall sitta kvar!

Inför årets riksdagsval tillkommer ytterligare 500 000 förstagångsväljare som med stöd av vår demokrati måste kunna visa sin åsikt om framtiden bland nyskapade partier under fyraprocentspärren. Ska reglerna om vilka partier som får delta när dom ligger under fyraprocentspärren avgöras av media? Så var inte fallet 1991 när Kristdemokraterna och Ny Demokrati, som saknade plats i riksdagen, fick delta i slutdebatterna och slutligen kom in i riksdagen.

Med ledning av ovan borde det vara naturligt att även i dag bjuda in samtliga politiska partier som har en chans att få en plats i riksdagen.

SVT och även delar av rikspressen har den senaste tiden med ord och handling börjat styra de politiska debatterna i stället för att låta folket avgöra.

SVT började med att utestänga ett parti som låg nära väljarnas stöd för en plats i riksdagen och givetvis började vissa delar av övriga media instämma.

Åke Durre, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons