Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi löser varmvattenbadet för dem med behov

Med anledning av de frågor jag fått om träningsmöjligheterna i Remonthagens varmvattenbassäng vill jag nu svara i form av ett öppet brev.

Annons

Till och med år 2008 hade Jämtlands läns landsting något som kallades för träningskort, vilket var till för de som inte längre var i behov av träning med direkt vägledning av arbetsterapeut eller sjukgymnast, men ändå behövde ett anpassat träningsprogram för att upprätthålla sina funktioner och klara sitt dagliga liv.

För många av patienterna är möjligheten till träning med personligt program, i lugn miljö med låg ljudnivå, fortfarande en förutsättning för att kunna fortsätta arbeta.

Nu har Jämtlands läns landsting beslutat att träningskortet inte längre ska finnas, men att möjligheten att använda träningsanläggningen blir kvar. Patientavgiften för träningskortet har hittills inte omfattats av sjukvårdens högkostnadsskydd. Men enligt de nya reglerna ska träningstillfällena från och med nu räknas som sjukvårdande behandlingar och därför också ingå i skyddet.

Villkoret är att den enskilde patientens behov av den här träningsformen beslutats av en sjukgymnast eller arbetsterapeut, som också ansvarar för att inledningsvis instruera patienten om träningsmetoderna.

Högkostnadsskyddet fungerar så att patienten, vid varje besök i vården på grund av sjukdom, har rätt att få avgiften införd på ett så kallat högkostnadskort.

Om inte denna verksamhet bedrivs är risken stor att kostnaderna för till exempel försäkringskassa och kommuner ökar. Dessutom försvåras vardagen för denna grupp av patienter, varför jag är glad att vi nu funnit en lösning som ska fungera.

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons