Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill anställa en sjuk?

Den 2 januari kommer de nya förändringarna i sjukförsäkringen att få negativa konsekvenser för bland annat Kommunals kvinnor.

Annons

Kvinnor drabbas i högre grad än män av nedsatt arbetsförmåga. Följden av nedsatt arbetsförmåga är oftast sjukskrivning eller sjukersättning. Kvinnor har ofta så kallade symptom- diagnoser där det kan ta lång tid att ta reda på orsaken till sjukdomstillståndet. De fasta tidsgränser i de nya reglerna kan därför leda till att fler kvinnor än män hamnar i en situation där de riskerar att sägas upp.

De nya reglerna innebär att efter tre månader ska den sjukskrivne kunna få ett arbete hos någon annan arbetsgivare och pröva något annat. Min erfarenhet säger mig att det finns många sjukdomar som behöver mer än tre månader för att läka ut. Jag frågar socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson: Tror ministern att det finns någon arbetsgivare där ute som kan tänka sig att anställa någon som inte är frisk och som bedömts inte ha tillräcklig arbetsförmåga i en tidigare anställning?

Siw Karlsson, ordförande, Kommunal Z

J Min erfarenhet säger mig attet finns många sjukdomar som behöver mer än tre månader för att läka ut.


Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons