Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värld utan atomvapen

I sitt installationstal nämnde USA:s nye president Barack Obama kärnvapnen som ett hot. Nu hoppas vi att Obama kan få aktiv hjälp från resten av världen i kampen mot kärnvapen.

Annons

På senare år har det framkommit att Indien, Pakistan, Nordkorea och Israel har tillverkat egna kärnvapen. USA och Storbritannien, två av världens legitima kärnvapenländer, beslutade 2005 att upprusta sina arsenaler. Med detta har frågan om ickespridning och nedrustning fått förnyad aktualitet.

Nästa år ska ickespridningsavtalet (NPT) omförhandlas i FN. Avtalet innebär att alla länder förbinder sig att inte sprida kärnvapenteknologi till andra länder och att avveckla sin kärnvapenkapacitet.

De fem stora kärnvapenmakterna – USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina – vill traditionellt tona ner sina åtaganden att nedrusta. Övriga länder brukar tvärtom understryka vikten av global nedrustning.

Sverige har länge varit ledande i motståndet mot kärnvapen. 1998 deltog Sverige i bildandet av en koalition i FN, kallad NAC, som krävde att kärnvapenstaterna ska förhandla om total nedrustning. Tyvärr avstannade det svenska engagemanget efter 2005 års förhandlingar i FN.

Regeringens engagemang krävs om USA och de andra kärnvapenstaterna ska börja diskutera sin egen nedrustning. En budkavle för en kärnvapenfri värld går nu genom Sverige, från norr till söder. Budkavlens budskap är att regeringen måste utarbeta en konkret handlingsplan för att verkställa NPT-avtalet. På lördag kommer budkavlen till Stjärntorget i Östersund.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons