Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var behövs skolor i Strömsunds kommun?

Annons

I Strömsund saknas dialogen med medborgarna om skolornas betydelse för kommunens utveckling. Ute på nätet finns faktiskt utredningar som visar att nedläggning av byskolor oftast inte har den positiva påverkan på kommunekonomin som man först kan tro.

Försöker man tänka annorlunda, måste man fundera över betydelsen av att kunna erbjuda utbildning i hela kommunen. Vad händer när det bara finns två lågstadieskolor mellan Backe och Norråker?

Den första frågan bör vara: Var behövs skolor i Strömsunds kommun? Unga familjer behövs i hela kommunen och därför måste barnomsorg och utbildning finnas inom rimliga avstånd. Självklart måste lokalernas storlek därefter anpassas till elevantalet.

I Norråker anser vi att det är ett politiskt misslyckande om inte skolfrågan också blir en fråga om hela kommunens fortsatta utveckling. De kloka samtal som föräldragrupperna i Hoting och Tåsjödalen startat, måste nu utvecklas till ett samtal i alla byar.

Vi Socialdemokrater har fått till stånd en översyn av skola och barnomsorg. En extern utredare sätts in som med nya ögon ska se på verksamheten och ge förslag till hur framtidens skola i glesbygd kan se ut.

Klockan är ”fem i tolv”. Flera familjer söker aktivt efter bättre förutsättningar för sin familj utifrån oron om barnens skolgång, och det är illavarslande. Man kan fråga sig var ny personal ska rekryteras, när generationerna från 40- och 50-talet går i pension, om det görs omöjligt för barnfamiljer ute i byarna.

De partier och politiker som vill jobba politiskt efter valet måste ta skolfrågan på allvar. Om inte – vilka orter vågar politiken sätta på undantag och glömma bort?

Lars Andreasson ordf, Norråkers S-förening

J Unga familjer behövs i hela kommunen och därför måste barnomsorg och utbildning finnas inom rimliga avstånd.

Lars Andreasson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons