Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvidga ROT till hyreshus

Annons

Mer än var tionde byggnadsarbetare var arbetslös i mars. Minst 15 000 av dem skulle få jobb om regeringen skulle satsa på renovering av flerbostadshus. Varje byggnadsarbetare ger samtidigt jobb åt två-tre andra inom transport, byggmaterial och andra branscher.

Socialdemokraterna vill införa ROT-avdrag för flerfamiljshus. Enligt förslaget skulle upp till 50 000 lägenheter kunna renoveras med hjälp av stödet. Det skulle vara en fördubbling jämför med i dag.

Syftet med förslaget är att skapa jobb, men också att effektivisera energianvändningen. Det skulle vara bra för miljön, men också för de boende genom lägre elräkningar. Också boendemiljön skulle bli bättre. Därför är det ett förslag som alla skulle tjäna på.

Vi vill inte ta bort det nuvarande avdraget för småhusägare så länge det behövs för att bekämpa jobbkrisen.

I stället vill vi utvidga det med en extra klimatbonus. Vi föreslår att bostadsrättsföreningar kan söka pengar till de energieffektiviseringar som görs i fastigheten.

Förhoppningsvis också byggföretagen och byggarbetsgivare sätter press på regeringen så att byggandet kommer i gång.

Vi har tidigare föreslagit en satsning på en miljard kronor i stöd till byggande av hyreslägenheter för att avhjälpa bostadsbristen, men också för att upprätthålla sysselsättningen. Dessutom vill vi ge stöd till renovering av slitna skolor och andra offentliga byggnader. Underhåll och byggande av vägar och järnvägar är andra förslag som skulle få fart på ekonomin i landet.

Det finns vägar ut ur krisen och för att öka framtidstron. Det gäller för regeringen att nu kliva ner från läktaren och börja agera för nya jobb.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons