Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uranföretag skapar oro i länet

/

Annons

Nu finns det hopp för Storsjöbygden och Hotagen i Jämtland, Falbygden i Skaraborg, Nianfors i Hälsingland och Kvarntorp i Närke att slippa provborrningarna efter uran. Centerstämman i Örebro beslutade nämligen att en översyn ska göras av minerallagen för att pröva möjligheten att stärka det kommunala medinflytandet redan i projekterings- och provborrningsskedet.

Det är ett mycket positivt beslut. Jag hoppas att beslutet så snart som möjligt ger kommunerna möjlighet att stoppa den uranjakt som pågår runt om i bygderna, inte minst runt om i Jämtland.

Enligt minerallagen har kommunerna oinskränkt vetorätt mot brytning av uran. Ändå fortsätter internationella bolag som Continental Precious Minerals och Mawson att leta uran även när kommunerna har klargjort att de kommer att använda sig av sitt veto. Detta skapar stor oro på många håll.

Den kanadensiska provinsen British Columbia har beslutat förbjuda uranprospektering. Det som är möjligt där är möjligt även hos oss i Sverige. När det är uppenbart att det är uran man letar efter och den aktuella kommunen tänker använda sig av sitt veto mot brytning bör det förstås bli möjligt att sätta stopp redan vid undersökningstillstånd och provborrning.

Jag anser vidare att EU:s Euroatomfördrag borde ha kastats i papperskorgen, eftersom det är föråldrat och skulle kunna missbrukas i framtiden.

Formellt ger Euroatom EU företrädesrätt till allt klyvbart material inom Unionen. Även om denna rätt aldrig har utnyttjats skapar det föråldrade fördraget oro så länge det finns kvar. Detta även om EU-kommissionen har deklarerat att man inte kommer att tvinga fram uranbrytning i någon medlemsstat.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons