Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna hyser osvenska åsikter

/

Annons

Sverigedemokraterna gillar att prata om vad som är svenskt, och i synnerhet vilka som enligt dem inte är svenskar. "Det här är inte ditt land. Det är mitt land" sade ju som bekant deras före detta ekonomisk-politiska talesperson Erik Almqvist till den svenska komikern Soran Ismail den numera riksbekanta sommarnatten 2010.

Egentligen är det korkat att ha svenskhet som utgångspunkt för politiken, men låt oss se vad som enligt fakta och statistik faktiskt utmärker Sverige och svenskar:

Enligt en undersökning publicerad 2006 i International Journal of Public Opinion Research är svenskar världens minst nationalistiska folk. Enligt European Social Survey 2002-2006 sticker svenskar ut som de som är allra mest positiva till andra folkgrupper och kulturer. Det rimmar ju minst sagt illa med Sverigedemokraternas nationalism och fientlighet mot just andra folkgrupper och kulturer.

Enligt rapporten Gender Inequality Index 2011 från FN:s utvecklingsprogram UNDP är Sverige världens mest jämställda land, även om vi så klart har en lång väg kvar. Hur går det ihop med att 17 av Sverigedemokraternas 20 riksdagsledamöter är män och att alla ledande företrädare är män?

Hur går svenskarnas positiva syn på jämställdhet ihop med Erik Almqvists kommentar "skit i den lilla horan" mot den kvinna som protesterade mot SD-männens agerande den natten?

Jämställdhet och en positiv inställning till mångfald och flyktingmottagande är alltså typiskt svenskt. SD-männens film visade på en uppenbar rasism och sexism – ett typiskt osvenskt beteende om man så vill.

Björn Lindgren, språkrör Grön ungdom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons