Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige borde utvisa krigsförbrytarna

Annons

Enligt Amnesty international befinner sig ungefär 1 500 krigsförbrytare i Sverige. Den 3 februari släppte Amnesty en rapport om brister i den svenska lagstiftningen både när det gäller möjligheter att lagföra personer som gjort sig skyldiga till grova internationella brott och för brottsoffer att få upprättelse.

Amnesty kritiserar Sverige för en lång rad brister när det gäller brott som folkmord, brott mot mänskligheten, krigsbrott och tortyr. Alternativet att vår regering helt enkelt tillåter dem fortsätta gå fria, är i mina ögon fullständigt orimligt. Sverige borde utvisa krigsförbrytare som gjort sig skyldiga för mord och tortyr. 

Det är hög tid att Sverige, som är ett föregångsland när det gäller att bekämpa straffrihet för grova människorättskränkningar internationellt, nu också förändrar den svenska lagstiftningen så att den anpassas efter de krav som ställs i folkrätten och den internationella straffrätten. 

Om vi inte gör något att ställa dessa personer inför rätta kan internationella brottsmålsdomstolen, ICC, begära att de flyttas till Haag. Sverige ska inte vara en fristat för krigsförbrytare. 

USA vill att Sverige tar emot frikända fångar från Guantanamofängelset. Det amerikanska högkvarteret, Pentagon, hävdar att 61 tidigare fångar i Guantanamolägret har återvänt till ter rorverksamhet. Vid sidan om Guantanamo finns minst 600 fångar på Bagram, USA:s största bas i Afghanistan. Vilket land kan ta hand om dessa fångar i framtiden?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons