Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveket mot ungdomarna

Den 16 december 2009 fattade Barn- och utbildningsnämnden i Östersund ett historiskt beslut. För första gången på 20 år beslutades att lägga ner fritidsgårdar i Östersund.

Annons

Det var inte bara en fritidsgård som lades ner utan tre stycken. Två av dessa var dessutom föreningsdrivna, Dragonen och Morenska villan. Tack och lov räddades den fjärde nedläggningshotade fritidsgården i Ängsmon.

Nämnden beslutade att ersätta Dragonen och Morenska villan med en ny fritidsgård på Parkskolan.

Detta har redan mötts av skepsis av de ungdomar som brukar besöka Dragonen på Körfältet. Efter det att förslaget om att lägga ner fritidgårdarna blev offentligt har det mötts av starka protester från både fritidspersonal, ungdomar, föräldrar och boende i de områden som drabbats av nedläggningarna. Polisens ungdomsgrupp har dessutom uttryckt en oro över vad som kan komma att hända på Körfältet när det inte finns någon fritidsgård kvar där.

Fritidsgårdarna fyller en viktig funktion för polisen i kontakter med ungdomar. Denna funktion försvinner nu helt på Körfältet. Dragonen är dessutom den enda fritidsgård som haft öppet lördagskvällar och dessutom haft en framgångsrik verksamhet för tjejer.

De protester och farhågor som framförts har tydligen inte haft någon som helst effekt på beslutet i nämnden utan man har som jag förstått gått på tjänstemännens förslag till besparingar.

Kanske är det som en av ungdomarna uttryckte det på fullmäktige den 10 december, man har lyssnat men inte hört vad som sagts.

På kvällen den 14 december hade socialdemokraterna ett medlemsmöte med en lång diskussion om fritidsgårdarnas vara eller inte vara.

Där beslutade mötet att ge ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden uppdraget att rädda den fortsatta driften av fritidsgårdarna. Den 16 december publicerade både LT och ÖP denna nyhet.

På eftermiddagen samma dag beslutade nämnden någonting helt annat, nämligen nedläggningen av tre fritidsgårdar.

Detta beror kanske på att de ledamöter från barn- och utbildningsnämnden som deltog på partimötet den 14 december inte visade något speciellt stort intresse av att rädda fritidsgårdarna utan ville prioritera annat.

I nämndens beslut finns inga vinnare men det finns förlorare och i detta fall är det ungdomarna och framförallt ungdomarna på Körfältet.

Det finns säkert många fler än jag som är besviken över hur frågan om fritidsgårdarna hanterats. Jag väljer att visa det på detta sätt.

Carl-Arne Åhlin

Besviken Socialdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons