Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på biogas i länet

Allians för Östersund vill bygga en biogasanläggning för fordonsbränsle i Östersund.

Annons

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänstern vill bygga en biogasanläggning för drygt 300 miljoner kronor i Sundsvall.

Majoritetspartierna vill att matavfall som samlas in i Östersund ska transporteras med lastbil till Sundsvall, där omvandlas till biobränsle och sedan transporteras tillbaka med lastbil till Östersund. Detta åkande fram och tillbaka är inte miljövänligt.

Vi vill utveckla och förstärka kunnandet kring förnyelsebara energislag i Östersund och Jämtlands län. Vårt län har unika förutsättningar för att producera biogas som kan leda till fler jobb och framtida tillväxt. Ett ytterligare argument för att bygga en biogasanläggning i Östersund är att behålla makten över energin i vår närhet.

I Östersund samlas för närvarande cirka 4 000 ton matavfall in per år, ”bränslet” till att producera biogas. I Sundsvall har man precis börjat samla in matavfall, bedömningen är att det kommer ta flera år innan Sundsvall kommit upp till den volym av insamlat matavfall som vi har i Östersund.  Vi vet att det finns flera intressenter, bland annat lantbrukare, som tidigare visat intresse för att investera i biogasanläggningar. Denna satsning som vänsterpartierna nu gör i Sundsvall kan omöjliggöra en framtida satsning i länet för dem.

Allians för Östersund vill satsa på närproducerat förnyelsebart fordonsbränsle som dessutom ger jobb i vår kommun.

Carina Zetterström (C), Pär Jönsson (M), Kjell Ericsson (FP), Emanuel Sandberg (KD)


Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons