Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk dröjsmålsräntan!

Räntan är nu rekordlåg. Vi som har rörliga lån för våra bostäder ler gott, men det finns andra som inte är lika lyckligt lottade.

Annons

Den som inte kan betala sina skulder i tid drabbas av så kallad dröjsmålsränta. Den kan vara avtalad och är då vanligen mycket hög, mellan 15 och 20 procent, men är den inte avtalad så bestäms den av räntelagen, enligt vilken den som inte kan betala i tid ska betala ränta med 8 procent plus referensräntan, som beslutas av riksbanken.

Referensräntan var till den sista juni 2 procent och är nu en halv procent.

Det betyder att Sveriges riksdag anser att den som har det dåligt ställt och inte kan betala i tid ska betala 8,5 procent i ränta på sina skulder från och med den 1 juli (i juni var det alltså 10) medan bankerna ger 0,5 – 1,5 procent för sparade pengar.

Det är rena ockerräntan som riksdagsledamöterna, höger som vänster och mittemellan, tycker är okej. Det visar att våra företrädare i riksdagen antingen inte alls har en aning om dröjsmålsränta eller så är de borgenärer, vilket betyder att de har krav på folk som får betala 8,5 procent i ränta. Det är svårt att få bättre avkastning i dag.

Det första riksdagsledamöterna bör göra när de samlas till riksdagen i höst är att snabbt sänka dröjsmålsränta till typ 3,5 procent.

J Det är rena ockerräntan som riksdagsleda-möterna, höger som vänster och mittemellan, tycker är okej.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons