Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samer i rättsligt ingenmansland

I LT läste jag två inslag om samernas situation i dagens Sverige.

Annons

I det ena var integrationsministern bekymrad över det samiska språkets ställning i det svenska samhället, i det andra avsade sig jordbruksministern sitt ansvar för samebyarnas rätt till renarnas vinterbete på andra fastighetsägares mark. Att det överhuvudtagit är integrationsministern som ska ha ansvaret för ett ursprungsfolks rättigheter tillgodoses måste ses som ett misslyckande och en följd av att Sverige fortfarande inte har skrivit under FN konventionen om ursprungsfolks rättigheter. Att det är jordbruksministern som ska ha ansvaret för att samernas historiska rättigheter till renbetesmark efterlevs är en följd av samma underlåtenhet.

Samernas rättsliga situation i Sverige grundar sig fortfarande på 1700 talets skattelagstifting som uteslöt icke renägande samer från sin etniska och kulturella tillhörighet.

Vill vi behålla den samiska kulturen som en värdefull del av det svenska samhället måste vi dels upphäva det rättsliga ingemansland där icke renägande samer befinner sig i i dag samt lagstifta om samernas historiska rättigheter till renbetesområdena.

Kick Leijnse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons